Болонья чарівна: від студенської столовки до громадської бібліотеки

я вже три дні вдома в Кременчуці, а емоції досі не вщухли, думки не вляглися, а слів передати весь захват від побаченого не знайшлося. Як старий анекдот про росіянина за кордоном. Тому тезисно, про якісь окремі моменти, події, речі, які складаючись в загальну картину і створюють собою цю атмосферу захвату, що нічим не можна передати, окрім як побачити самому.

“Мы актёры – наше место в буфете!”  те ж саме можна сказати і про нас, громадських діячів. Отже, про кухню і все, що пов’язано з їжею: Дуже багато різноманітних овочів, від екзотичних, до таких, що ви б ніколи не додумалися їсти. І це все споживається у величезній кількості. Із найбільш цікавих бамія, квіти гарбуза, мамордика, руккола, варений шпінат, артішок, салат, всі види капусти та багато іншого. Виглядає все це дуже апетитно, до смаку треба звикнути. Далі студенська столовка. Інтер’єр має не гірший, ніж, наприклад, піццерія “Чєлєнтано” і піццу там теж, доречі, подають, а іще м’ясо-гріль, пасту з пармезаном, якісь там види хамону і сиру. Порції ніхто не важить!!! Тобто, якшо впевнений, що з’їси більше, то просиш накласти тобі більше, і навпаки. Тут варто не забути про апарати з різними напоями (вода, газ вода, кока кола, апельсинова газіровка, чай з лімоном) і кавовий(еспресо, амерікано, макіато, капучино і ще якесь). І так, це теж не лімітовано – пий скільки хочеш. Не рахується також хліб, булки, джем, олійка, маслічко.

3

Звісно про піцу: піцерій багато, видів піци багато, піца смачна і велика, коштує 4-11 Євро, або в деяких місцях можна придбати шматочок за 1.5 євро. Ціни в кафе можуть налякати нашого брата, але якщо готувати самому, то доволі доступно. Супермаркети можна навіть сказати дешеві у порівнянні з вітчизняними цінами. Наприклад, вода 2л всього 17 євроцентів, 1кг спагетті – 75 євроцентів, а 2л каберне – 2 євро.

2

Так вже сі стало, що ми мали провести ніч в хостелі за 25 євро. Жаба давила. Але воно того вартувало. Для мене це приклад і досвід того, як має бути http://www.we-gastameco.com/en/ якшо букінг.ком вас переконуватиме, що останнє місце і бігом бронюйте – не вірте, місць достатньо.

PicMonkey Collage

Рухаємось вгору по піраміді Маслоу і говоримо про жінок;) За цілий тиждень в Болоньї зустріли всього шість людей з надмірною вагою, всього ШІСТЬ, Карл! При тому половина з них могли бути не місцеві, а друга не такими вже й товстими. Усміхненість і привітність це звичайний їх стан, який передався згодом навіть мені, а зник в Кішиньові, але то вже інша і сумна історія.

DSCN1089

Про повагу оточуючих. Велосипедів море просто, але ніхто тебе навіть не просить його пропустити, просто пригальмовують і чекають слушного моменту, щоб об’їхати. Якщо ж ти їх помічаєш і даєш проїхати, то чуєш щире і вже звичне: “Grazie, signore” Заходили в магазини, до нас вітаються. Вітаємось і одразу кажемо, що просто дивимось. Їх привітність не пропадає, охоче відповідають на всі наші дурні запитання, про незвичні наявні в продажу речі і “Grazie, signore. arrivederci”

7

Де іще тільки не лазили, університет, консерваторія, костьоли, базиліки, майстерня моделей в магазині коміксів. Ніде і ніхто не намагався нас не пустити, а часто навіть навпаки, запрошували всередину місць, куди ми і не думали потрапляти.

 

Про прекрасне. Вся Болонья прекрасна. Не думав, що мене, може вразити і закохати в себе місто. Споруди якогось там 18-19 віків нікого не дивують навіть. Кількість статуй, монументів і скульптур просто важко порахувати. Графіті по трафарєтам це теж приклад того, як треба. В музеях ми не були, все ж таки не дешево, але всередину заглянули. Ось ці кульочки для вогких парасольок на вході –  це і є ті дрібниці з яких складається картина вражень.

8

Бібліотеки… сюди хочеться приходити з самого малечку. Здивуванню інтер’єром не було меж просто. Порівнювати з нашими просто немає сенсу, нічого спільного крім наявності книжок.

5

А Чого ми власне туди поперлися і що робили? Називалось все Training Course “SCOPE- Sharing Competence on Empowerment and Employability” Key Action 1 Erasmus + program of the European Commission.Робили якісь дуже важливі речі по разбудові партренської мережі, погралися в тімбілдінг, згадали як воно створювати проекти, познайомилися з культурами різних стран у вигляді вкусняшок і алковкусняшок;), знайшли нових друзів і, сподіваюсь, нових партнерів для майбутніх звершень.

4

ciao Bologna. Molte grazie!

 

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України