Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Традиційно в жовтні стартує XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найкращі документальні фільми про права людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок  України, в тому числі Кременчука, Горішніх Плавнів, Світловодська та Олександрії. Мандрівний Docudays UA в Україні триватиме по грудень включно й завітає до 23 областей, а також до АР Крим.

Центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

Саме тому цьогоріч Мандрівний Docudays UA пропонує насичену програму фільмів, що порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Це історія про міграційні процеси («Заробітчанський шлях» Олени Федюк), реабілітацію після війни («Про чоловіків та війну» Лоран Бекю-Ренар), несприйняття іншості («Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської й «Парк збоченців» Фріди Баркфорс та Лассе Баркфорс), жіночий активізм за авторитарних режимів («Задириста горобка» Нанфу Вонг та «Жіноча «Солідарність» Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського) і багато інших. Загалом глядачі Мандрівного фестивалю побачать більше сорока найкращих документальних фільмів України та світу. ВСІ ЦІ стрічки будуть показані в Кременчуці J

 

Нове на фестивалі – національний конкурс DОCU/УКРАЇНА. Мандрівний фестиваль представить 9 короткометражок молодих українських режисерів. Хтось із них живе та вчиться за кордоном, а в когось навіть немає профільної освіти. Одні гостро переживають політичні події, а інші глибоко занурюються у власний внутрішній світ. Є режисери, які ще вчаться, а є і призери міжнародних фестивалів. Кожен з них на межі своїх можливостей намагається відповісти на головне запитання: «Що ж із нами відбувається? Що відбувається зі мною?».

IMG_3770-49

Особливі події Мандрівного Docudays UA.

Покази фільму «Жива ватра» Остапа Костюка, мистецького документального фільму про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні змін. За останні два роки стрічка здобула низку призів на міжнародних кінофестивалях і презентувала світові сучасну українську документалістику.

Турне документальних фільмів Циклу «Енциклопедія Майдану», який представлятиме його режисер Сергій Лисенко, а також герої стрічок. «Енциклопедія Майдану» – це десять короткометражних історій про спалах громадянської активності в Україні. Упродовж 4-х місяців Майдан щодня дивував світ здатністю українців об’єднуватися, а також креативними, злагодженими й ефективними діями, до яких долучалися сотні тисяч добровольців по всій Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь. «Активізм і громадські ініціативи – єдине, у чому я бачу спасіння від «радянських» мікробів. Вони створили ракову пухлину, від якої майже все суспільство як єдиний організм гине. У своїх документальних стрічках ми фокусувалися  на людях, які допомагають лікувати цю хворобу», – розповідає режисер.

 

Для журналістів 10 листопада відбулася прес-конференція та передпоказ. Ми презентували фестиваль у нашому регіоні, програму показів і локації, спецпокази в Горішніх Плавнях, Світловодську та Олександрії, а також право-освітні заходи в рамках фестивалю. Анонсували декілька виставок (про цензуру, ЛГБТ-спільноту, міжкультурність) та переглянули один з фільмів цьогорічної програми.

 

Нагадуємо, що фестиваль – неполітичний і некомерційний, тобто вхід на всі покази безкоштовний. Метою фестивалю є сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місією фестивалю є створення можливостей для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.

IMG_4016  Print

Хочете дізнатися більше? – Тисніть на лінки і дізнавайтесь:

Що буде? Де? Коли? http://traveling.docudays.org.ua/timetable/kremenchuk/2016-11-21/

Фільми з анонсами онлайн – http://traveling.docudays.org.ua/2016/program/konkurs/

Ролик Мандрівного – https://www.youtube.com/watch?v=6jQE4giI4bs

Що вже було? – http://www.prostir.org.ua/?p=1961 , http://www.prostir.org.ua/?p=1953 , http://www.prostir.org.ua/?p=1938 , http://www.prostir.org.ua/?p=1907

* * *

ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб».

Партнери фестивалю в Кременчуці:

Культурний Ді@лог, #Adapter, Центральна бібліотека для дорослих імені О.М.Горького, Управління освіти виконкому Кременчуцької міської ради, Олександрійський районний будинок культури, Кіноклуб «Відкрий очі», Центральна публічна бібліотека для дорослих м. Горішні Плавні, Кав’ярня «Rock Kava», ГО «Громадське телебачення Світловодська», MOLODOST’.

 

13 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Організатори фестивалю Docudays UA: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

 

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України