Подія ця мала  б відбутися частково в місці зеленого туризму селі Хаєнки, Чернігівської області та в рідному Кременчуці. Але сталося не так, як гадалося й довелося перенести міжнародну зустріч в місто Лева. 6 країн, 8 днів й екологічні проблеми та активне громадянство.

Спільнофото з культурного вечора міжнародного обміну Bee Active!
Спільнофото з культурного вечора міжнародного обміну Bee Active!

Міжнародний молодіжний обмін «BEE Active!» відбувся у Львові з 28го липня по 4те серпня 2014. 30 молодих людей з Білорусі, Вірменії, Італії, Латвії, Румунії та України спробували розібратися в екологічних негараздах власних країн, знайти спільні риси та причини тих проблем, розмальовуючи торби, спробували себе в ролі художників-дизайнерів. А також вони мали можливість пізнати інші культури та західну столицю України, спробувати себе в ролі організаторів публічної події на Сихові й організували прибирання та спортивні ігри для локальної молоді. Ось деякі з відгуків учасників:

Аліна Білоус: «Маю дуже велику радість з того, що мені надали змогу бути учасником тренінгу «BEE active», що відбувся у дружній теплій атмосфері в затишному місті – Львів.

Львів з висоти міської ратуші
Львів з висоти міської ратуші

На протязі тижня учасники з 6-ти країн світу обговорювали питання екологічної ситуації нашої планети, ділилися своїм власним досвідом, пропонували свої шляхи вирішення еко-проблем, для більш наглядної картини демонстрували презентації. Було цікаво зазначити, що в Латвії, наприклад, проводиться спеціальна компанія по збереженню лісів, в якій беруть участь як школярі так і доросле населення. Але прикро визнавати, що в Україні ще не працює жодний сміттєпереробний завод, хоча баки для роздільного сміття ми маємо. Тож, є до чого прагнути: шляхом запозичення технологій більш розвинених у цій сфері країн, можливо змінити наше середовище на краще.

Фінальною подією проекту була акція із залученням місцевого населення. У звичайному житловому районі міста ми почали з прибирання території, потім взяли невеличкі інтервю у перехожих, а закінчили іграми з хлопчаками. Мені, під час опитування, стало приємністю почути від школярів, що вони не байдужі до збереження чистоти і приймають участь у суботниках.

Взагалі, мені все сподобалось, я дуже рада, що познайомилась з суперовими людьми і, звісно ж, дізналась більше про екофрендлі лайфстайл, надалі намагатимусь слідувати йому.

Всім дякую за гарно проведений час з користю!:)»

Фрістайл з результатами прибирання на Сихові
Фрістайл з результатами прибирання на Сихові
Футбол з дітьми й учасниками обміну
Футбол з дітьми й учасниками обміну

Антон Чупін: «Для початку хотілось подякувати організаторам за чудову можливість познайомитись з прекрасним містом Львів.

Завдяки тренінгу я дізнався дуже багато нового про країни звідки приїхали інші учасники, але головне це що я дізнався про проблеми інших країн з питань екології. Найбільш запам’яталась Італія. Учасники з цієї країни розповіли що головною проблемою є те що люди часто купують побутову техніку навіть якщо стара працює, а стару викидають просто на смітник, а не здають до пунктів утилізації. 

Сесії проходили дуже продуктивно»

Майстерня з розмалювання еко-торбів
Майстерня з розмалювання еко-торбів

Роман Яременко: «Цього літа мені випала нагода бути учасником міжнародного обміну «BEE Active!», що проходив у Львові. Щиро кажучи, це була одна з тих подій, котрі закарбовуються в пам’яті на довго, адже по-перше реалізувалася давня мрія – відвідати місто Лева з його запашною кавою, пінистим пивом, загадковими вулицями історичного центру, міською ратушою, з вежі якої відкривається зору панорама старого міста, яке більше нагадує декорації до фільмів, аніж реальні будинки з реальними людьми. По-друге, міжнародний обмін це унікальна можливість познайомитися з культурою та мовою іншого народу; відчути настільки широкий світ і, водночас, настільки схожі проблеми маємо всі ми. Також, це шанс попрактикуватися в спілкуванні англійською чи вивчити кілька слів італійської, наприклад.

Дякую організаторам за отримані знання та досвід, якими впродовж восьми днів збагатилися всі учасники обміну»

робоча сесія
робоча сесія

Аня Комарь: «Розпакувати валізи – до нової подорожі. Моя нова прикмета.

Я довго мріяла потрапити до Львова на кілька днів. Тому не могла не подати заявку на участь в обміні. Чекала-чекала, до поїздки залишився тиждень, а організатори мовчать. Думаю: «Ну, все, мене не беруть… Час розпаковувати свою валізу». Розібрала валізу, з якою з травня подорожувала, нарешті розклала речі по місцях. Через годину заходжу в контакт, а там запрошення до Львова. Радості не було меж, стрибала по всій квартирі з півгодини))

І ось ми у Львові… Чудове місто, середньовічне і, водночас, сучасне європейське. Запам’яталось стільки гарних моментів. Знаю, що холодною зимою за філіжанкою кави буду згадувати величезне морозиво на Ринку, медовуху в Криївці, наш cultural evening, шоколад з майстерні, koridor-party, вечір на Високому Замку, нічні прогулянки містом, малювання еко-торб, підйом на Ратушу та ще багато інших прекрасних моментів.

Ми весело та корисно провели час на обміні. Інтернаціональною командою прибирали Сихів (район Львова), грали в ігри з місцевими хлопчаками, розмальовували еко-торби, обговорювали екологічні проблеми та робили презентації локальних проблем.

Останнє спільне фото перед роз'їздом
Останнє спільне фото перед роз’їздом

До речі, я тепер часто використовую свою eco-bag. Навіть моя мама дістала з шафи таку сумку і носить її на роботу. А крім цього на обміні я познайомилась з багатьма цікавими людьми, з якими тепер списуюсь на Facebook та мрію про нову зустріч… А мрії, як відомо, мають властивість здійснюватись…»

***

Молодіжний обмін “BEE Active!”, ініційований Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб» в партнерстві з “Informational- educational institution “GEDEVS” (Center for development of students’ initiatives)” (Білорусь) , Association Georgian Youth for Europe” (Грузія), Socialab (Італія), Jaunatne par iesaistisanos (Латвія), Asociatia Dezvoltarii Tinerilor Romani Europeni (Румунія) й відбудеться за підтримки Європейської комісії в рамках програми ЄС «Молодь в дії».

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України