Мріємо про перемогу, дискутуємо про цінності… Чому це важливо? 

12-18 березня неподалік Гдині (Польща) відбувся тренінг для молодіжних працівників з кількох європейських країн. Учасники та учасниці порівнювали власний досвід та діяльність своїх організацій через призму європейських цінностей, заглиблювалися у філософські поняття маскулінності/фемінності, адже організатори запропонували головною темою пошук відповіді на запитання “Чи Європейський Союз є жінкою?” 

Звучить якось… банально? дивно? несподівано? Так і треба, щоб потрапити “на гачок” роздумів про важливі речі, на які зазвичай бракує часу в буденному житті. Під час війни, здавалося б, так вже точно не до роздумів про “високе, розумне, вічне”. Але ні, навпаки – все частіше чуємо навколо себе дискусії про самоідентичність українців, про цінності та бачення спільного майбутнього: як українців в Україні, так і українців у Європі. 

Українську команду на тренінгу представили членкині ГО КІПЦ “Європейський клуб” Олена Глазкова, Світлана Овчаренко та Лариса Гориславець, а також представниця ГО “Стелла” Марія Ворона.

Відгук про участь в тренінгу Лариси Гориславець:

Обговорювати європейські цінності в міжнародній команді – це виклик, в першу чергу – власним стереотипам. Тож довелося довго міркувати та ретельно підбирати слова (і це не про низький рівень англійської для спілкування, а про уміння чітко формулювати думки будь-якою мовою, як для оточуючих так і для самої себе).  Чи отримала я відповіді на важливі запитання? Ні. Чи просунулася я в пошуку відповідей та сенсів? Так. У підсумку маю дещо цікаве і корисне: для професійного досвіду – набір перевірених на практиці методів та вправ, для особистісного зростання – знаю, як використати інструменти саморефлексії і розумію, як це поновлює мою мотивацію і бажання ставити нові цілі та досягати їх.  

Відгук про участь в тренінгу Світлани Овчаренко:

Цілий тиждень частина команди “Євроклубу” провела у Гданську на тренінгу для молодіжних працівниць і працівників, організованому нашими партнерами. 14 країн, 24 учасників/-ць, серйозні розмови про цінності і підходи, про нинішню ситуацію в країнах Європи й про майбутнє. Для мене цінною була нагода презентувати поточну ситуацію в Україні через призму демократичних цінностей для європейських колег. Не менш важливою була нагода поміркувати про власні цінності й сенси й поспілкуватися про це з колегами в міжкультурному середовищі.

Серед іншого, була мотивуюча зустріч у одній з бібліотек Гданська – “Бібліотеці із захватом”. Вона дуже сучасна й молодіжна, а основна її аудиторія – підлітки. Так, вам не здалося, – підлітки охоче ходять у бібліотеку. В чому  секрет? – Все просто: їх тут слухають і працюють відповідно до їхніх потреб. Книжки закуповують за порадами клієнток і клієнтів; простір організували з можливістю проводити зустрічі, тусити компанією чи проводити час наодинці з собою. Тут можна взяти в користування не лише книжки, а й  настільні ігри та навіть диски з фільмами. Коли зріс попит на книжки українською, зібрали й поповнюють таку колекцію. Зараз думають про турецьку й арабську мови, бо в місті з’явилися люди, що постраждали від землетрусу в Туреччині й Сирії.

В бібліотеці ж відбулася панельна дискусія про важливість і можливості включення людей з інвалідністю до суспільного життя не з позиції зверхньої “благодійності”: давайте ж допоможемо цим знедоленим і подаруємо їм щось не дуже потрібне, а з позиції рівності та важливості кожної людини. До речі, за кілька днів ми разом з усіма перехожими радо вітали на вулицях Гданська парадну ходу з нагоди ювілею організації, котра працює з людьми з інвалідністю. Вони виглядали справді гідно й гордо.

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від Katya

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України