Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Всього лише тиждень пройшов від насиченого понеділка, а студент_ки та тренер_ки ЛПА встигли провести та відвідати стільки занять, що доводиться викладати їх у дайджесті, щоб не загубитися. Отож, академічні хроніки середини липня до вашої уваги.

19 липня

Четвер почали в таборі відпочинку “Сонячний”. Під акомпанемент зливи у актовій залі два загони відпочивальників віком від 11 до 14 років з допомогою патрульних поліцейських знайомилися з правами дитини. А починали з …домашніх тваринок, бо на їх прикладі зрозумілішим став зв’язок прав дитини з потребами. Складені підлітками списки потреб і прав потім співставляли з Конвенцією прав дитини та розбиралися, хто несе відповідальність за дотримання прав і що робити, якщо права порушуються. Знайомство з поліцейськими спецзасобами та облаштуванням автомобіля доповнило невимушене спілкування. Говорили б і далі, але табористів чекав обід, а нас – наступні справи.

“Вечірня програма” того ж дня передбачала таке серйозне слово “семінар” з не менш серйозною назвою: “Для чого і для кого працюють Центри безоплатної вторинної правової допомоги в Україні?” Попри такий офіціоз, спілкування було цікавим і навіть захоплюючим. Ми дізналися, коли і з якою метою була створена система БВПД (зовсім недавно), хто може стати клієнтом Центру (наприклад, слухачі й слухачки ЛПА та їх родичі), з якими справами доводиться стикатися співробітницям та співробітникам. Ближче познайомилися зі ще однією професією, пов’язаною з охороною правопорядку, – професією адвоката – та розібралися, як співпрацюють поліція й адвокатура. Цікаво було дізнатися про існування адвокатської таємниці й обов’язок її дотримання, про особливості роботи з клієнтами. Гостинні співробітниці Кременчуцького Центру БВПД наголосили на важливості довіри та співпраці у забезпеченні правопорядку в громаді та висловили сподівання, що молоде покоління краще знатиме свої права та активніше їх відстоюватиме, ніж люди, які мають за плечима досвід життя у тоталітарному суспільстві. Гостям пообіцяли, що подібний захід-знайомство не буде останнім, тож можна готувати питання та чекати наступних зустрічей.

20 липня

В розкладі ЛПА п’ятниця обіцяла перегляд фільму разом з поліцією. Цього разу дивилися фільм з колекції Docu клубу “Лізо, ходи додому!”. Говорили про проблеми непростих сімейних стосунків, можливість і необхідність стороннього втручання в сімейні справи, роль поліції та небайдужих громадян в протидії домашньому насильству. Запозичення досвіду, суспільні традиції, довіра чи недовіра до державних інституцій також були предметом обговорення. Багато було питань про прийняття рішення викликати поліцію, коли людина стає свідком неоднозначної ситуації в сім’ї сусідів чи на вулиці та як діяти самостійно. Завершили традиційно переповіданням власних історій про взаємодію з поліцією та з’ясовування, чи все було правильно в тих випадках. Дійшли згоди, що все було в межах закону, а визнавати власну неправоту в суперечках з поліцією (чи з будь-ким іншим) – цінне й корисне вміння.

23 липня

Новий тиждень почався з нових ігор з поліцією. Обрали нескладну гру “Асоціації”, що дозволила й посміятися, й поміркувати про серйозні речі, й обговорити стереотипи. Тепер знаємо, що дівоча коса й сердечко асоціюються з однією відомою політикинею, а Кременчук – зі щукою, яка може бути в окулярах і в капелюсі, а може бути схожою на карася. А перегони за першість у грі виграв …хто б ви думали? Звичайно, хлопець з поліцейським шевроном. “Навіть у грі поліція перемагає заввиграшки!” – констатували зовсім не засмучені учасники. Бо не так важливо, хто прийде першим до фінішу в “Асоціаціях”. Вільне спілкування, можливість разом провести час, висловитися й бути почутим та прийнятим набагато значиміші для нас усіх.

Як і попереднього разу, за сусіднім столом відбувалася інша баталія у грі з величезним набором фішок, непростими правилами й складною назвою). А наші студенти довго не відпускали представника патрульної поліції, консультуючись із питань взаємодії та допитуючись, коли будуть наступні заняття з самооборони. (Ремарка: вони обов’язково будуть. Але можливість їх проведення залежить не лише від бажання, а й від зайнятості поліцейських інструкторів).

Отож, зберігаємо спокій і терпіння, вивчаємо та відстоюємо власні права та крокуємо далі!

***

ГО КІПЦ «Європейський клуб» та Патрульна поліція Кременчука у партнерстві з Кременчуцькою ЦБС для дорослих, ГО «Простір свідомості» та Центром надання безоплатної вторинної правової допомоги реалізують проект «Літня поліцейська академія» (ЛПА) у Кременчуці, що триватиме з червня по жовтень 2018 року.

Мета: розбудова довіри до поліції та порозуміння в громаді через проведення просвітницьких заходів та залучення поліціянтів до організації змістовного дозвілля молоді. Завдання: знайомство з правилами та принципами правопорядку й можливостями участі кожного громадянина у його підтримці; профорієнтація молоді; розбудова довіри та співпраці між поліцією та громадою.

Проект впроваджується за підтримки Інноваційного Фонду з питань взаємодії поліції з громадою на засадах партнерства (CPIF)  Проекту підтримки підготовки поліцейських (PTAP), що реалізовується в Україні компанією «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» за фінансової підтримки уряду Канади

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України