13 – 15 серпня Європейський клуб організував декілька відкритих заходів неформальної освіти у Просторі ідей для майже півсотні учасників.
Літо неочікувано швидко наближається до осені. Люди повертаються з відпусток, а мозок відчуває легкий інформаційний голод. Ми намагаємося підготувати для нього смачні та поживні інфопродукти. Отож, у четвер знову активізувався англійський розмовний клуб. Обрали для спілкування філософську тему: «Що я робитиму, якщо стану багатим?». Говорили про гроші і про щастя, про вільний час і саморозвиток. Але найголовніше, звичайно, те, що учасники долали мовний бар’єр і вчилися один у одного думати і говорити англійською. Врешті, вийшли на те, що мають бути якісь екстрасили, що допомагають досягти успіху. Тож наступного четверга чекаємо всіх зацікавлених на розмову за темою: «Superpowers & Superheroes».
DSC_7093
П’ятничний вечір поєднав одразу дві події: кінопоказ від DocuClub та майстерню з виготовлення колажів. Спочатку переглядали фільм «Проголосуйте за мене, будь ласка» з програми фестивалю документального кіно DocuDays. Перипетії вибору старости класу восьмирічними дітьми в китайській школі зачепили за живе багатьох. Важко було втриматися від паралелей з українськими виборчими маніпуляціями: підміною понять, гречкою і підкупом, намагання здаватися кращим. Поговорили про вплив батьків і близьких людей на наш вибір і самооцінку, про припустимі й неприпустимі способи переконання. Комусь діти здалися милими й безпосередніми, а хтось мав неприємні відчуття від того, що дітвору штучно втягували в дорослі не надто чесні ігри. Учасники погодилися з думкою, що маніпуляції під час виборів неминучі, адже випливають з природи людини. Але кожен може навчитися мислити критично, аналізувати інформацію й робити усвідомлений вибір.
LN1HgVaaEJk
Потім була майстерня з колажів від учасника міжнародного молодіжного обміну в Бельгії Ігоря Ланецького. Він коротко описав обмін, темою якого була перша світова війна та роль пропаганди. Візуальне її втілення – різноманітні плакати – зображення, що несуть якусь ідею. Учасники нашої зустрічі отримали пропозицію так само спробувати передати якісь свої ідеї чи погляди за допомогою колажів. Вибір теми спочатку затягувався і здавався заскладним, але яскраві журнали, ножиці й клей об’єднали усіх навколо простого механічного вирізування. Поки розглядали й вирізали, народилися ідеї й закипіла творча робота. До пізнього вечора учасники творили образи і сенси, дискутували і переконували, отримували задоволення від думання і спілкування. У кінці учасники зробили експрес-аналіз змісту колажів. Влаштували навіть голосування за найсимпатичнішу роботу, авторка якої отримала приз.
Bc-w74zFf8E

pYJ7F5mQDvo
Всього лише через півдоби у суботу в ПІ знову зібралися люди на лекцію Вуличного університету від Марії Плахотник «Як вийти з матриці? Спіральна динаміка й меми». Захід відбувся в рамках проекту «AlternEd. Альтернативна освіта для ініціатив соціальних змін на місцевому рівні» за підтримки ЄВРОПЕЙСЬКОГО ФОНДУ ДЕМОКРАТІЇ. 20 учасників від школярів до цілком дорослих намагалися розібратися в мотивах та цінностях інших людей та у своїх власних. Не тільки слухали лекторку, а й висували власні версії, не погоджувалися з існуючими схемами та доводили свою правоту. Після завершення хтось поспішив відпочити від процесу думання, а хтось ніяк не міг зупинитися, аналізуючи парадигми мислення своїх знайомих та свої власні, намагаючись зрозуміти себе та інших.
DSC_7045

DSC_7055

DSC_7065

DSC_7094
Найяскравіші відгуки:
– Я переконалася, що всі люди різні, тому й думки не співпадають.
– Ми все життя чомусь вчимося і хтось на нас впливає. Але треба завжди думати самому і робити власні висновки.
– Сьогодні зрозуміла, що я на помаранчевому рівні. Тепер думаю, яку мені вигоду з цього отримати .
– Не шкодую, що прийшов сьогодні. Цікаво розвиватися. Це краще, ніж я б залишився вдома прибирати.
– Зрозумів, що потрібно мати багато прикладів, щоб зуміти пояснити свої переконання. У людей, з якими не згоден, може бути тверда позиція. І не треба їх переконувати.
– Зрозуміла, що важливо: вміти приймати рішення і бути відповідальним за них. Приймати інших або не приймати – це має бути моє свідоме відповідальне рішення.
– Просто яскраво бачила своїх знайомих на кожному рівні. Але розумію, що людина буває різною в різних ситуаціях. Як є, зрозуміло, а як зробити, щоб було, як хочеться – ні.
– Сьогодні я відкрив себе для себе.
Якщо ви хочете і любите розвиватися, відкривати себе і отримувати актуальні знання, яких не вистачає – ласкаво просимо на заняття Вуличного університету, засідання докуклубу, зібрання інглішклабу та інші події від Євроклубу в Просторі ідей!

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України