Вже пройшло майже 30 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС. І щороку вся Україна (а, можливо, часами й світ) 26го квітня згадує цю подію в історії.

DSC_0658-16

Ми ж в Просторі Ідей зібралися 26го квітня, щоб подивитися фільм саме про це, і поговорити, поділитися власними враженнями та відчуттями. На захід були також запрошені люди, які відвідували зону відчуження або сам Чорнобиль. Дивилися стрічку українського режисера Віталія Воробйова “Метелики”. Стрічка була запропонована німецькою Фундацією “Кіно заради миру” (Cinema For Peace http://www.cinemaforpeace-foundation.com, https://www.facebook.com/CinemaForPeaceFoundation?fref=ts). Почалася зустріч презентацією сестричок, Анастасії та Ірини, чия родина походить з міста Чорнобиль, їхньої поїздки до Чорнобиля в 2011 році. Саме в цьому році відбулося відкриття музею катастрофи на ЧАЕС. Дівчата показували світлини з міста та з новоствореного музею. Після цього ще одна з відвідувачок демонструвала цьогорічні фотографії свого знайомого з Прип’яті. А кінематографічну історію кохання на фоні катастрофи на ЧАЕС, засновану на реальних подіях, вирішили залишити на останок. Почитати опис фільму та подивитися трейлер фільму можна тут – http://film.ua/ru/production/filmsandseries/projects/241.

DSC_0655-13

Дуже шкода, що до кінця фільму витримали тільки обрані й ті поспішали у власних справах (неділя вечір, зрозуміло). І шкода, ще не вдалося обговорити фільм з автором цього творіння, який чекав нас в Скайпі. Але навіть поспішаючи в справах глядачі встигали висловити подяку за показ та сказати, що фільм їм сподобався 🙂 Що теж непогано.

DSC_0667-25

Photo by Irene Sidorkina (more photo here: https://vk.com/album-49366177_215016225)

***

Фундація «Кіно заради миру» #cinemaforpeace прагне популяризувати ідеї миру та порозуміння в усьому світі шляхом підтримки кінематографічних творів, і подальшої розробки цілей і заходів, заснованих ініціативою «Кіно заради миру» та щорічною Гала-зустріччю.
Кіно відіграє важливу роль у висвітленні нерівності, несправедливості та нелюдяності, а також може запропонувати надію і бачення кращого майбутнього. Це основна причина, чому фундація «Кіно заради миру» працює над забезпечення впізнаваної на міжнародному рівні й легко доступної платформи для просування цінностей прав людини, як у першому світі, так і в уражених країнах.
Головною місією фундації «Кіно заради миру» є надання підтримки шляхом фінансування, виробництва і розповсюдження по цілому світі й просування кінопроектів, які зосереджені на гуманітарних питаннях та питаннях правосуддя. Таких як профілактика захворювань (наприклад, СНІДу), тероризм, екоцид, війна, бідність та порушення прав людини.
«Кіно заради миру» націлена на донесення цих гуманітарних питань до відома громадськості засобами кіно в партнерстві з міжнародною кіно-спільнотою. А також привернути увагу впливових людей в ЗМІ, політиці, бізнесі та суспільстві. Та продемонструвати кінематографічні твори, які б наголошували людських умовах і цінностях.

 

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України