«Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом.», – слова неймовірної Ліни Костенко. Так і у громаді, віддаючи трохи часу, сил, енергії, вона квітне, удосконалюється і розвивається. Жителі і гості Омельницької громади долучились до цікавого і суспільно важливого заходу – толоки під гаслом «В єдності – наша сила!» у місцевому ландшафтному парку імені В.Вернадського. Захід відбувся у рамках проєкту «Соціальна адаптація під час кризи», що реалізується громадською спілкою «Громадські ініціативи України». 

Толока – це не лише спосіб залучити місцевих жителів і гостей громади до благоустрою, а й потужний інструмент, який об’єднує дорослих і дітей довкола нагальних питань, виховує повагу та любов до свого міста або селища. Організовуючи толоку, активісти, громадські діячі і представники ОМС мали на меті допомогти внутрішньо переміщеним особам інтегруватися у життя громади, і толока – це тільки перший крок масштабної програми знайомства, створення умов для міцної дружби, співпраці, підтримки і взаємодопомоги.  

Андрій Пирог: “Ми дихаємо одним повітрям”

Відкриваючи захід, Андрій Пирог, голова Омельницької громади та Катерина Павлушенко, координаторка проєкту, зазначили, що для людей, що були вимушені через війну покинути свої домівки, громада намагається створити найбільш комфортні умови для інтеграції у життя. Надання всебічної  підтримки і відкритість, стовідсоткова готовність завжди допомогти, – це і є головні принципи взаємодії жителів гостинної громади і її гостей. 

Під час толоки у парку робота кипіла! Усі учасники заходу із задоволенням доєдналися до активностей у чудовому місцевому парку: зібрали та встановили новенькі і зручні лавки, впорядковували квітучі клумби, прибрали довкілля. Активну участь брали не тільки дорослі. Маленькі гості виконували важливу місію – проводили опитування серед учасників толоки і збирали думки стосовно  життя у громаді. Серед побажань – кіно, тренінги та навчання, цікаві екскурсії та мистецькі акції. Тож, цікаві перспективи відкриваються в громаді! Зібрані відповіді, що стали цінним і корисним дороговказом для координаторів проєкту, учасники толоки мали змогу побачити на імпровізованому «дереві бажань». А після активної роботи у дружній толоці всіх гостей запросили на смачний обід.  

Катерина Павлушенко, директорка місцевої школи і співорганізаторка заходу

– Живе спілкування, особливо для ВПО, є сьогодні вкрай важливим аспектом в інтеграції.  Для людей, що були змушені покинути свої домівки, разом з тим було втрачено ланцюги живих бесід. Тому головна мета заходу була у більш неформальному знайомстві. Поділюся власними враженнями. На першій зустрічі, ще у травні-червні, люди були були більш насторожені, закриті. А ось вже після толоки люди почали активніше спілкуватися один з один, звертатися за допомогою і  консультаціями. Під час заходу у деяких гостей відкривалися дизайнерські таланти з благоустрою, ідеї, якими гості із радістю ділилися. І що є цінним, спілкуючись з внутрішньо переміщеними особами, ми і для себе виявляємо і окреслюємо шляхи розвитку громади для створення більш комфортних умов. Щодо роботи з дітками, ми ввели у розклад обов‘язкову годину психолога, коли кожного тижня з малечею і підлітками проводяться психологічні практики для покращення емоційного стану.

Активісти Омельницької громади наразі облаштовують сучасний інтеграційні центр і підготували ще багато приємних сюрпризів – цікавих заходів і тренінгів. Слідкуйте за анонсами і обов‘язково долучайтесь!

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від oleh

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України